Brobyggeren for morgendagens Internett

Polkadot (DOT): Brobyggeren for morgendagens Internett

Elleve år etter Bitcoins opprinnelse venter verden fremdeles på blockchain-revolusjonen: ord om kvaliteten som en butikk med verdi har for lengst kommet rundt i ikke-kryptosirkler. Men de store morderappene basert på blockchain kommer fortsatt lenge. Dette er delvis fordi Ethereum fremdeles er grunnlaget for de fleste desentraliserte applikasjoner (dApps). Det nest største kryptonettverket etter markedsverdi lansert i 2015 som den første blockchain som kan kjøre programmer. Kan Polkadot (DOT) bringe blockchain-teknologi til mainstream?

Tannproblemer som Ethereum gnager til den dag i dag, inkludert: Fremfor alt har mangelen på skalerbarhet gjentatte ganger vist seg å være en flaskehals for suksessen til desentraliserte apper Bitcoin Future basert på Ethereum. Den desentraliserte finansielle tjenestegrenen (DeFi) som blomstret i år, er en dramatisk demonstrasjon av overforbruk av Ethereum. Nettverksavgiftene har steget til et rekordnivå på grunn av den høye etterspørselen. Hvis du må betale høye tosifrede dollarbeløp i gassgebyrer for å bytte eter mot en av de nåværende populære DeFi-tokens, mister spesielt små investorer raskt interessen for DeFi.

Ethereum 2.0 skal hjelpe. Fase 0 kan starte i år. I følge Ethereum-medstifter Vitalik Buterin, bør det imidlertid gå noen flere vintre før Eth2 er fullt funksjonell.

Gavin Wood, en annen medstifter av Ethereum og tidligere CTO for Ethereum Foundation, anerkjente tidlig at Ethereum 2.0 gjør langsom fremgang. Og så lanserte han et nytt prosjekt for å sette visjonen om et desentralisert „Web 3.0“ i praksis: Polkadot.

Relékjede, fallskjerm og broer: Slik fungerer Polkadot

I motsetning til Bitcoin eller Ethereum (1.0), stoler ikke Polkadot på en enkelt blockchain, men på flere som går hierarkisk over eller ved siden av hverandre: Polkadot-protokollen er helt dedikert til interoperabilitet – kryss-blockchain-samspillet mellom forskjellige nettverk.

Hjertet i Polkadot er stafettkjeden. Det er limet som holder alle nettverkene som er koblet til Polkadot sammen. Relékjeden har grensesnitt („slots“) som andre nettverk kan bruke til å „dock“ til Polkadot. Her brukes såkalte fallskjerm. Dette er spesialiserte blokkjeder (eller annen datainfrastruktur) som fokuserer på et enkelt bruksområde (f.eks. IoT, finansielle tjenester, forsikring eller spill).

Broene er et spesielt tilfelle av fallskjerm. Som navnet antyder, er dette broer som knytter Polkadot-nettverket til andre store blokkjeder – fremfor alt Bitcoin og Ethereum. Dette skaper nye muligheter for å bringe Bitcoin-enheter til Ethereum i tokenisert form. På denne måten kan Bitcoinere la BTC sin „jobbe for seg selv“ i det Ethereum-baserte DeFi-rommet, for eksempel.

Mens Ethereum 2.0 og Polkadot deler noen flyktige likheter, tror vi at deres endelige mål er radikalt forskjellige, og at i stedet for å konkurrere med hverandre, vil de to protokollene sannsynligvis eksistere i et gjensidig fordelaktig forhold i overskuelig fremtid.

Polkadot hvitt papir

Med Substrate tilbyr Polkadot også utviklere et slags „blockchain-byggesett“ som gjør det mulig for dem å sette sammen en ny blockchain fra forskjellige moduler og koble den til Polkadot. Substrate tilbyr ferdige komponenter, for eksempel for nodeimplementeringer, kryptografi, nettverkskonsensus og datalagring. Utviklere kan dermed sette opp sin egen blockchain relativt enkelt uten å måtte gi innrømmelser for nettverkssikkerhet: Alle fallskjerm – selv de som ikke er basert på underlag – er sikret via relékjedens konsensusmekanisme.

Comments are closed.